lalheaderofheader
lalheaderoffooter

ETUSIVU
UUTISET
KANSALAISALOITE
VAIKUTA
TUKIJAT
YHTEYSTIEDOT

MEDIATIEDOTE: Lääkekorvausten alkuomavastuun poistamista vaaditaan kansalaisaloitteella

Tiivistelmä

Uusi kansalaisaloite vaatii, että monia sosiaalisia ongelmia tuottava lääkekorvausten alkuomavastuu poistetaan kokonaan.

Tiedote

Uusi kansalaisaloite Lääkekorvausten alkuomavastuusta luovuttava aloittaa kannatusten keräämisen 1. tammikuuta 2024. Aloitteelle pyritään saamaan tarvittavat 50 000 kannattajaa tulevan kuuden kuukauden kuluessa.

Lääkekorvausten alkuomavastuu on 50 euroa, joka on erityisesti köyhille suuri summa. Se tulee maksettavaksi alkuvuodesta, jolloin monet muutkin maksut erääntyvät. Toimeentulotuen virheellisten päätösten ja sosiaaliturvan alikäytön johdosta henkilö voi joutua elämään parilla sadalla eurolla kuukaudessa. Tällöin mikä tahansa omavastuu on mahdoton.

Aloitteessa vaaditaan, että sairausvakuutuslain luvun 5 pykälä 3 a on poistettava, sillä se vaikeuttaa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisten tarpeellisen lääkehoidon toteutumista. Alkuomavastuu on poistettava kokonaan.

Alkuomavastuu on ristiriidassa useiden ihmisoikeuksien kanssa: oikeus lääkinnälliseen apuun, turvaan sairauden aikana, tehokkaaseen sosiaaliturvaan, yhdenvertaiseen asemaan ja ihmisarvoiseen elämään. Kyseiset oikeudet on määritelty YK:n ja EU:n ihmisoikeussopimuksissa sekä Suomen laissa.

Lääkityksen keskeyttämisellä on hinta

Kun tarpeellinen lääkehoito ei toteudu, seurauksena voi olla sairauden vaikeutuminen, kärsimystä ja lisäkuluja. Terveysongelmien kroonistuminen, toimintakyvyn lasku ja palvelutarpeen kasvu ovat sekä yksilölle itselleen että yhteiskunnalle varsin raskaita.

Alkuomavastuu heikentää lääkekorvausten alkuperäistä ajatusta lääkehoidon takaamisesta kaikille ja kasvattaa kuluja. Se on siis tehotonta lainsäädäntöä.

Pahimmillaan seuraus voi olla kuolema. Psyykelääkkeen äkillinen keskeytyminen voi ajaa henkilön itsemurhaan, jonka yhteiskunnalliseksi kustannukseksi on laskettu noin 2 miljoonaa euroa. Kuolonkolareista puolet johtuu hoitamattomista sairauksista. Yhden kuolonkolarin hinta on lähes 3 miljoonaa. Jokainen näistä on paitsi yksilöä itseään, myös koko lähipiiriä koskettava tragedia.

Koko aloiteteksti on luettavissa osoitteessa alkuomavastuu.fi/kansalaisaloite 

Lisätietoja ja haastattelut aiheesta:

Jyväskylä
Riitta Tynjä
​​riitta.tynja@pp.inet.fi
puh. 0400164689

Tampere
Petra Packalén
petra.packalen@gmail.com
puh. 0505818482

Helsinki
Rosa Warski
rosa.warski@gmail.com