lalheaderofheader
lalheaderoffooter

ETUSIVU
UUTISET
KANSALAISALOITE
VAIKUTA
TUKIJAT
YHTEYSTIEDOT

BLOGI: Miksi ylempien tulodesiilien kannattaa allekirjoittaa kansalaisaloite?

Olen Mihail Seppälä tuttavallisemmin ihmiset kutsuvat minua Miskaksi. Olen jäsenenä ihmisoikeusliiton “Riittävä toimeentulo” – vaikuttajaryhmä jäsenenä. Olen muistuttanut ihmisiä mm. yhteiskuntarauhasta ja kuinka riittävä toimeentulo on ihmisoikeuksien ydintä. Olen lähtenyt mukaan kansalaisaloitteen vastuuhenkilöksi samasta syystä, lääkkeet ovat vähävaraisille ihmisille ihmisoikeuksien ja perustarpeiden mitä kovinta ydintä.

Mikäli suomalaiset haluavat pitää itseänsä ihmisoikeuksien, oikeusvaltion periaatteen ja perustuslaillisuuden mallimaana, voimme kysyä, kuinka yhteiskunta käsittelee ihmisiä, joilla resurssit arjessa ovat vähäiset ja minkälaisia jongleeraus liikkeitä ihmiset arjessaan joutuvat tekemään välttämättömien perustarpeitensa ohella? On siis kysymys arjesta ja miten rahat riittävät sekä lääkkeisiin että ruokaan ja kattokin olisi hyvä pitää päänsä päällä. Ihmisoikeuksien mallimaana on tosi, ettei yhteiskunta hyväksyisi tällaista leikittelyä toimeentulotuella, vähävaraisten kustannuksella.

Jos tuntoon ei sovi vedota tuohon pyhään kolminaisuuteen ihmisoikeuksista, oikeusvaltiosta tahi perustuslaista-  kysyisin missä on ylemmän tulodesiilin solidaarisuuden tunto? ja missä kohtaa menee järkevyys välttämättömän yhteiskuntarauha-tunnon kanssa?

50 eurosta ylöspäin on vähävaraiselle iso resurssi, jonka suuruutta ja apua ei sovi väheksyä. Keskituloiselle alkuomavastuu ei saata tuntua miltään, mutta etuoikeutettuna tämäkin asetettuna vähävaraisen näkökulmaan saattaa aueta uusi empatia sfääri.

Allekirjoittaessaan aloitetta ylempien tulodesiilien kannattaa siis miettiä ihmisoikeuksia, oikeusvaltiota ja ihmisten perustuslaillisia oikeuksia Suomen maalla ja miten Suomi pidetään näiden kolmen lähtökohdan mallimaana?

Allekirjoittakaa siis kansalaisaloite, jotta saamme tämän pienen askeleen ja parannettua vähävaraisten asemaa Suomessa.

Ihmiset lopulta kaipaavat vain rauhaa elämälleen ja ehkä tiedostamattaan rajoja ylittävää solidaarisuutta.

Mihail Seppälä - insta